2020. december 25., péntek

Zsoldos László : Háromkirályok I-II. (BPLC) - Jelenlegi ára: 1 200 Ft

 Zsoldos László : Háromkirályok I-II.
Fülszöveg
Zsoldos László 1874-ben született. Hírlapíró lett, később rengeteg elbeszélést és számos regényt írt. Nagy csomó ifjúsági műve is van. Ismertebb munkái: Egy kosár szamóca ; Barátom, a huszárfőhadnagy ; A fekete huszár ; Vica regénye ; Az ürge ; A kacsaorrú leány. Elbeszélő műveit színes meseszövés, erős fordulatosság jellemzi. Tárgyait rendszerint a magyar dzentrivilágból meríti. - 1926-ban halt meg.
Előszó
Részlet:
I. FEJEZET
Tera, az ifjabbik, s valljuk meg mindjárt, nem annyira szép, mint inkább csak bájos Rahóthy-lány - mert Guszta, a nénje, igazi, vöröshajú szépség volt - topogva hozta be a párolgó szárazbab-levest, s a lótuszvirágos, de, fájdalom, már csorba, sőt sárgarézzel is körüldrótozott tálat (amelyről az ördöngös Guszta kesernyés csipkelődéssel szokta mondani az anyjának: "Mama, mama, ez a réz bútor kezdete! ") és kifeszített karral tette le két fülénél fogvást a fehér asztalterítőre, miközben kissé hátrakapta az őszszemű fejét, hogy hamvas arcába ne csapjon a gőz.
- Első fogás! Huh! beh for-ró! - s úgy kihúzta ezt az utolsó szótagot, mintha gumiből volna; vagy legalább is, mint ahogy az anyja lilaszín fűzőjének a zsinórját szokta meghúzni, mikor a pénzügyi tanácsos névestéjére, valamint havonta eyszer színházba öltözködtek, s a termetes asszonyság felfujt béka gyanánt állván a még mindig nem eléggé szoros fűzőben a lábastükör előtt, elfulladó hangon lihegi hátra neki:
- Húzd még egy csöppet, Tera! Húzd! (Igaz is: "ki tudja, meddig húzhatod". )
oldalszám: 384

Jelenlegi ára: 1 200 Ft
Az aukció vége: 2020-12-26 01:16 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése