2019. január 28., hétfő

REMÉNYI MIHÁLY 4/4- es mesterhegedű, művésznek. - Jelenlegi ára: 299 000 Ft

Reményi Mihály Budapest, Király u. 58. Arany és ezüstéremmel kitüntetve. (Eredeti fekete texturált címke, fehér betűkkel, van benne, félig rajta, aki javította 1935-ben Kálmán Perjés címkéje fehér papír) 4/4-es mester hegedű 1900 környékéről. Még a manufaktúra bővítése előttről, ekkor még saját keze munkája volt a hegedűiben. Később bővült a szomszédos épülettel. Világhírű manufaktúra, fia, jelenleg is működő Kanadában híres hegedűkészítő mester.
Aki tudja mit jelent a REMÉNYI MIHÁLY név, az tisztában van az értékével! Ez a család kiváló mesterhegedűket készített, és a fia készít ma is.
Eredeti lakkozása van még rajta! Ráfér egy felújítás, de hibái, az árba be van kalkulálva. Felújítva 2-2, 5 mill. Ft árfolyamú jelenleg.
Eredeti fa tokjával, és korabeli vonóval adom.
1935-óta van a családban Ócsai András (nagyapám testvére) egyház zenész, zeneszerző vásárolta, használtan. Ő írta a ":: Pál apostol, a pogányok nagy tanítója.. " című népszerű egyházi éneket. Apámtól került hozzám. 62 éves vagyok, már nem játszom rajta, ideje át adjam, hogy méltó helyen szolgáljon.
Csodálatosan, könnyedén szólal meg ócska húrokkal is. Nem zörög. Pengetéssel több mint 10 másodperc a húrok utánzengése, kivéve a rozsdás "e" húr, mélyen be van vágódva a húrlábba, ő 7 sec. jelenleg.
Kérem ócsárolók, okoskodók ne szóljanak hozzá, mert letiltom. Ez családi hangszer nincs mellébeszélés, tudom a történetét, ismerem régről a hangját, szebbet nem hallottam..... legfeljebb jobb játékostól: )  Még a 30-40 éves Stradivari húrokkal is csodás hangja van. Kérdezzen, mielőtt leütné, ne legyen utólagos gond. Képek szerinti korabeli állapotban van, ezt vegye figyelembe. De senki sem barmolta össze nem rá való lakkal... nincs rálakkozás.... stb. mint ahogy sajna szokás.... Korrekt ajánlatot megfontolok.
Amit a Reményi hegedűről neten olvasni lehet:
A Király u. 58-as számú ház homlokzatán található fekete márvány elméktábla hirdeti, hogy ebben a házban működött 1890-től Reményi Mihály hangszer cége.   "Reményi Mihálynak és a Reményi családnak állít emléktáblát a VI. Kerületi Önkormányzat, az Iparkamara és a hazai hangszerész társadalom. Az emlékráblát 2013. jún. 1-én avatták fel. Beszédet mondott Semmelweis Tibor, jelen volt  a Reményi család. Nemzetközileg elismert hegedűkészítő dinasztia, a Magyar hangszerkészítés egyik kiemelkedő jelentőségű családja. Ügyfelei közé tartoznak a kor legnevesebb előadói, zenekarai. Megkapták a királyi beszállítói címet. 1890-1959 itt működtek, ekkor a család Kanadába emigrált, ahol fia jelentős hangszerüzlet házat működtet: REMÉNYI HOUSE of MUSIC  néven"

Jelenlegi ára: 299 000 Ft
Az aukció vége: 2019-02-18 20:23 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése